ESB 100     •     ESB 200     •     ESB 300     •     ESB 500     •     ESB-13 kályha     •     Medence ESB     •     Napkollektor
 
Vákuumcsöves napkollektor kedvező áron
Jövőre is kell fűteni, ajánlunk egy kényelmes megoldást.
Ne feledje: éves szinten a használati meleg víz 60-70%-át is előállíthatja napkollektorral!

Napkollektorokkal otthonunkban közvetlenül hasznosíthatjuk a napsugárzást meleg víz készítésére , esetleg a fűtés kiegészítésére. Éves szinten a használati meleg víz 60-70 százaléka is előállítható így. Ma már elérhető, megtérülő alternatíva a napkollektor, amely az élettartama alatt jóval több költséget fog megtakarítani, mint amennyibe került, közben hozzájárul egy tisztább, élhetőbb környezethez.

Vákuumcsöves napkollektor

Fűtésre, fűtésrásegítésre csak az átlagosnál jobb hőszigetelésű, alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerrel (falfűtés, padlófűtés, alacsony hőmérsékletű radiátoros fűtés stb.) ellátott épületekben ajánlható a napkollektor, ami az átmeneti, tavaszi és őszi időszakban tudja kiváltani a hagyományos energiahordozókat. Figyelem! Kizárólag napsütéses időben!!!

(a hír innen: www.egymozdulat.hu)                    

Komplett vákuumcsöves napkollektor rendszerek (HMV)

Napkollektor
  • vákuumcsöves napkollektor (O58mm, 1800mm hosszú csövek, heat-pipe rendszerű gyűjtővel)
  • szerelőkeret ferde tetőhöz rozsdamentes acélból
  • nyomásálló melegvíztároló egy hőcserélővel és egy kisegítő elektromos fűtőbetéttel
  • keringető szivattyú (WIGO RS25/6)
  • zárt tágulási tartály (8 literes)
  • légtelenítő szelep, biztonsági (túlnyomás) szelep, visszacsapó szelep
  • nyomásmérő
  • leeresztő és feltöltő csapok (2db)
  • mikroprocesszoros vezérlő elektronika (PERCONT4) három hőmérő szondával

A vákuumcsöves napkollektor környezetbarát, hatékony és gazdaságos

Üzemeltetési tapasztalatok >

Vákuumos csöves napkollektor előnye

Magyarországon a klimatikus adottságok miatt egész éves melegvíz-ellátásra a zárt rendszerű házi melegvíz ellátó rendszerek használhatóak. A zárt rendszer azt jelenti, hogy a napkollektorban a hőgyűjtő közeg zárt csővezetékben kering (függetlenül a használati melegvíztől), a Napból nyert energiát hőcserélőn keresztül adja át a használni kívánt víznek. A hőgyűjtő közeg olyan anyag, mely a legnagyobb téli hidegben sem fagy meg, ezért télen is használható, nem kell leüríteni. Ez az anyag tipikusan megfelelően alacsony fagyáspontra beállított fagyálló folyadék.

Borús, esős időben, elégtelen mennyiségű hőenergia begyűjtésekor lehetőség van a tartályban elhelyezett elektromos fűtőbetéttel előállítani a meleg vizet. A fűtőbetét működését hőérzékelőkkel vezérelt elektronika szabályozza. A vezérlő elektronika szabályozza a keringető szivattyú működését is. Csak abban az esetben engedi a keringetést, ha megfelelő hőmérsékletkülönbség alakult ki a napkollektor és a tartály vize között.

Így működik a napkollektor

Magyarországon gazdaságosan az egész éves szükségletet tekintve kb. 70%-os melegvíz előállítás érhető el a Nap erejével. Ez az adat tapasztalati méréseken és gazdaságossági számításokon alapul. A napenergiával nyert melegvíz-ellátás sohasem lesz folyamatos. Nyáron is vannak borúsabb, hűvösebb napok, télen pedig átlagosan kevesebb a napsütéses napok száma, sokkal rövidebbek a nappalok, kisebb a Nap ereje (alacsonyabb szögből süt a Nap). Kiegészítő fűtésre tehát mindenképpen szükség van a folyamatos, zavartalan melegvíz-ellátás érdekében. Ez történhet alacsony hőmérsékletű kazánnal vagy elektromos fűtőbetéttel. A mi általunk forgalmazott rendszerekben a kisegítő fűtéshez minden esetben elektromos energia szükséges. Az alacsony hőmérsékletű kazánnal történő kiegészítő fűtés esetén olyan tartályra van szükség, melybe két egymástól független hőcserélő van beépítve, az egyik a napkollektor, a másik a kazán hőjét fogadja. Ekkor természetesen a vezérlő elektronika is bonyolultabb. Ilyen két hőcserélős tartályt kell alkalmazni alacsony hőmérsékletű fűtés napkollektoros fűtésrásegítésénél is. Mindig az alsó hőcserélőre kell kapcsolni a napkollektort, a felsőre pedig a kazánt. A vezérlő elektronika gondoskodik róla, hogy a kazán csak akkor kapcsoljon be, ha a napkollektorból nem gyűlt össze elegendő hőmennyiség.

A fent leírt zárt rendszer zavartalan működéséhez elengedhetetlen a rendszert nyomás alatt tartani és légteleníteni. A fellépő magas hőmérsékletek miatt (nyáron akár 160°C is lehet a napkollektor hőmérséklete!) a légtelenítő szelepet nem szabad automata üzemmódban működtetni, mindig a légtelenítés idején néhány percre szabad csak kinyitni. A tágulási tartályt és a keringető szivattyút pedig a rendszer legmélyebb, leghidegebb pontján kell elhelyezni a rendszerhez mellékelt telepítési útmutató figyelembe vételével. A rendszer karbantartási munkálataihoz tartozik még a fagyálló folyadék fagyáspontjának az ellenőrzése, szükség esetén újbóli beállítása minden ősszel.

Családi házak vízmelegítésén és fűtésén kívül, a napkollektorok nagyobb létesítmények (motel, sport létesítmények, társasházak, stb.) esetén is használhatóak.

Telepítési útmutató PDF formátum »

A saját napkollektor teljesítmény- tapasztalatokat itt osztjuk meg az érdeklődőkkel »

Napkollektor szerelés

További árak egyedi alkatrészek

A vákumcsöves napkollektorokban a csöveket a jobb hő hasznosítás érdekében vákuummal szigetelik el a külvilágtól, és abszorpciós réteggel vonják be, hogy a begyűjtött meleget minél jobban benn lehessen tartani, minél kisebb legyen a környezetbe vissza- ill. kisugárzott hőveszteség. A vákuumcsövek hő hasznosítása a következő ábrán látható.

Vákuumcső működése

A napkollektorok alkalmazhatóak még alacsony hőmérsékletű fűtés kiegészítő táplálására akár lakóházakban akár állattartó telepeken vagy növényházakban, ipari létesítményekben, nyaralóépületek temperálására (fagymentesen tartására) vagy nyáron medencék vizének a melegítésére.

Típusok:

12 csöves napkollektor     100 l-es fali tárolóval (OKC100/0.7), komplett rendszer 1-3 fő részére;
20 csöves napkollektor     160 l-es fali tárolóval (OKC160/1), komplett rendszer 2-3 fő részére;
30 csöves napkollektor     300 l-es álló tárolóval (OKC300NTR/BP), komplett rendszer 4-6 fő részére; 
15 csöves PRÉMIUM kategóriás napkollektor 125 l-es fali tárolóval (OKC125/1),  komplett r.  1-3 fő részére; 
30 csöves PRÉMIUM kategóriás napkollektor 250 l-es álló tárolóval (OKC250NTR/BP), k.r.  4-6 fő részére;
30 csöves PRÉMIUM kategóriás napkollektor 300 l-es álló tárolóval (OKC300NTR/BP), k.r.  4-6 fő részére; 

Kedves Érdeklődő!

Az árlista eléréséhez kérjük, hogy az email címét megadni szíveskedjék. Adatait bizalmasan kezeljük, kizárólag az ESB hőszivattyúval összefüggő árak és műszaki információk átadásakor kap tőlünk levelet.

 

Rövidesen megírjuk az elérési útvonalat.