ESB 100     •     ESB 200     •     ESB 300     •     ESB 500     •     ESB-13 kályha     •     Medence ESB     •     Napkollektor
 
Referenciáink:
Már működő hőszivattyús rendszerek, tapasztalatok, észrevételek
 

Budapest. Irodaház fűtése 4 db ESB hőszivattyúval. A párhuzamosan kötött gépek 4 db hőcserélőn keresztül fűtik a 2 db 500 literes puffer tartályt.

 

A szerelési eset oly annyira tanulságos, hogy cím nélkül, de a történetet megírom okulásra. Természetesen az eset a kereskedő szemszögéből íródott, de ha "megszólal" a többi résztvevő, a reagálásukat ugyan itt lehet majd olvasni. A képre kattintva olvasható a történet. (ST)

 

Tisztelt Sulyok úr! Mellékelten küldöm az ESB 100 hőszivattyú beépítéséről készült képeket. A beltéri egysége a nappali szoba melletti télikertben van elhelyezve, előtte kinn a bokrok között a kültéri egység. Hidro váltóról és a szivattyúról, valamint a visszatérő vezeték a falon át a nappali szobába jön át, itt van rákötve a rendszerre, illetve itt megy át az előszobán és annak födémén keresztül fel a fürdőszobában lévő gázfűtő berendezéshez a másik csővezetékpár. Balla Zoltán Szekszárd. (2010.11.23.)

  
  
 

Budapest, XXII. ker. családi lakóház hőszivattyú beépítése

 

Öttevény, családi lakóház, alapfűtés vegyes tüzelésű kazán, kiegészítő fűtés az ESB 200-as levegő-víz hőszivattyú. Kültéri egység gáztömörség felülvizsgálata.

      

 

Budapest, XVI. kerület. Ikerház 2 db ESB 200-as levegő-víz hőszivattyú

Kedves Tibor, mellékelek néhány képet az ikerházunk két lakásába telepített ESB 200 hőszivattyúk külső és belső egységeiről. Az első év tapasztalata alapján elmondhatom, hogy a rendszerek tavaly télen is (amikor pedig gyakran volt -20 fok alatti a hőmérséklet) hibátlanul, gond nélkül végezték a feladatukat. Köszönöm! :) Szép napot, üdvözlettel: Kalmár György. 1164 Budapest, Cukornád u. 66.

 

Lábatlan családi lakóház ESB 200-as és ESB 13-as felülvizsgálata, optimális klímagáz-nyomás ellenőrzése.

Lábatlan  Lábatlan

 

2007. november 6-án elkezdődött az első hőcserélők beszerelése. Két családi házban építjük be - svéd technikusok irányításával - az ESB 7 levegő-víz hőcserélő berendezést. A szerelésről és a tapasztalatokról folyamatosan tájékoztatjuk látogatóinkat.

 

 

 

 

Családi ház Ménfőcsanakon. 136 m2 fűtött lakóterület, földszint padlófűtés, tetőtér padló és radiátorfűtés. Nyári időben a meleg vizet 15 csöves, 150 literes vákuumcsöves napkollektor biztosítja (a képen a kollektor panel szerelés közbeni állapotban).

Ménfőcsanak ESB 200   és napkollektor

 

Budapesti vendéglő két szintjének fűtését és  melegvíz ellátását biztosítja az ESB 300-as levegő víz hőszivattyú, kisegítő berendezés 1 db Beretta típusú gázkazán és 1 db 150 literes tároló.

 

A svéd levegő víz hőszivattyú ipari felhasználásra is alkalmas, ha összekötjük egymással.

"Ipari" méretekben is biztosítja a fűtést és melegvíz ellátást 4 db ESB 200-as levegő víz hőszivattyú és 2 db ESB 13-as elektromos kazán.

Dunaújváros Hőszivattyú

 

Szekszárd szőlőhegyen állítottuk üzembe az ESB-7-es (200 m2) hőszivattyút. Kiegészítő fűtésként az eddigi gázkazánt használja a tulajdonos. Előzetes egyeztetés alapján megtekinthető működés közben a fűtést és használati meleg vizet adó készülék. Tel.: 30/237-1996; 30/237-1996

 

Budapest mellett működik ez az ESB 300-as készülék, kiváltva a tetemes mennyiségű és árú tartályos gázt.

 

 

 

Ezt a berendezést Öttevényen állítottuk rendszerbe. A meglevő álló gázfűtéses kazán mellé beépített ESB 7 levegő-víz hőszivattyú a gyártó adatai szerint (külső hőmérséklettől függően) 50-70%-os energia-megtakarítást eredményez. Néhány kép a szerelés fázisairól:

A beltéri egység beépítés előtt. A meglevő álló gázkazán mellé építjük be.

A kültéri egység burkolat nélkül és szerelés közben. Fontos a megfelelő gáznyomás beállítása!
A beltéri egység összekötése a meglévő gázkazánnal és a kültéri egységgel.

A beszabályozás az egyik "legkényesebb" feladata az ESB rendszernek

 
Elindult a fűtés. Melegszenek a csövek. Elkészült Magyarországon az első ESB-7 fűtésrendszer.

A készülék beszerelése és beüzemelése (körülményektől függően változhat) itt 16 órát vett igénybe 3 szakember részvételével.

Különös gondot kell fordítani a rendszerben levő gáznyomás beállítására. Ez a feltétele és egyben garanciája, hogy az energia-megtakarítás elérje az elvárt értéket.

A készülék beüzemelése után egy hónappal az első garanciális felülvizsgálat során ellenőrizni kell a rendszerben lévő szűrők állapotát, valamint a gáznyomást.

Az egy éves garanciális felülvizsgálat során a fenti protokoll kiegészül még a tároló tartály felülvizsgálatával.

A berendezésekre adott 2 éves gyári garancia további 3 évvel meghosszabbítható. A feltételekről kérdezzék szakembereinket. A szerelést a SZEGA-SZER Kft. dolgozói végzik, oktatásukról a svéd gyártó gondoskodik.


Az ESB 7-es készülék lett beépítve Győr-Ménfőcsanakon is. A meglevő fali gázkazán mellé tervezet levegő-víz hőszivattyú beépítésének képeit itt mutatjuk meg. Az üzemelés tapasztalatairól folyamatosan tájékoztatjuk kedves látogatóinkat.

A feladat összetett: kiiktatni a villanybojlert, előkészíteni a fali gázkazánt és a két lakószint fűtésének szabályzását az ESB 7-es készülék fogadására. Felszerelni a kültéri egységet és a beltéri egység összekötése után pontosan beszabályozni a gáznyomást. Kiválóan sikerült!

A kültéri egység itt nem a legideálisabb helyre került. A falra szerelt berendezés "hangosabb", mint a talajra épített berendezés. Példa itt.

Fontos tapasztalat:

A berendezés 16 A áramerősséget igényel és az ESB 7 levegő-víz hőszivattyú kül- és beltéri egysége "egyedül" legyen ezen a körön.

Szerelésnél ügyelni kell rá, hogy a kültéri egységtől induló csövek és elektromos vezeték ne érintkezzen semmilyen szerkezettel, mert a legkisebb rezonancia is zavaró lehet a lakásban.

Mindkét helyen a falra szereltük a kültéri egységet, de célszerűbb azt az épülettől különállóan szerelni, ebben az esetben még csendesebb és rezonanciamentes lesz a kapcsolat.

Itt szintén az ESB-7-es hőszivattyú lett beszerelve, de ebben az esetben nem gázkazán a kiegészítő hőforrás, hanem az ESB-13-as villanykazán. Kényelmes, pontos beszabályozási lehetőség és az éjszakai áram  további megtakarítást "hoz" az üzemeltető családnak.